坂道ブルーイング(東京・立川市) / Sakamichi Brewing (Tokyo, Tachikawa)
立川駅から徒歩10分ぐらい歩いたら坂道ブルーイングというクラフトビールバーがあります。インテリアのデザインはシンプルですが、主にアットホームな空間ができてます。
大きな窓と全面ガラスの入り口のおかげで中は明るくて広く感じます。
現在は8タップのビールを飲むことができますが、タップを追加することを考えてます。オーナーの二人、マシューとダニエルは明るくて話しやすい方です。二人は同じ趣味のサイクリングで友達になりました。
Sakamichi Brewing is a beer bar located 10 minutes from the Tachikawa Station.
The interior is quite simple but has a homely feel to it, and the natural light from the big windows and the all glass door helps in making the bar feel larger than it actually is.
They currently have 8 taps, with expansion in mind when their own equipment is delivered.
It is run by Matthew and Daniel who met through a mutual interest, cycling.
今まで / Background
マシューは以前Baird Breweryと石川酒造で働いていましたが、サイクリング仲間のダニエルさんと知り合い坂道ブルーイングを設立しました。
バーの近くにはサイクリングやランニングの方が多く、高尾山帰りのお客もよく入ります。みんなは疲れた時の冷たいクラフトビールは最高に美味しいといってます。
Matthew used to work at Baird and later on, Ishikawa Shuzo but started to feel unsatisfied with the work, so he along with a cycling friend started what is now known as Sakamichi Brewing.
They’ve been all over the country and they both like beer, so it was not really a hard decision. Cycling and running is quite popular nearby, as well as people changing trains from Takao. And after a good workout a cold beer is especially good.
坂道は名の通りブルワリーですが、機材はまだ準備中なので他のブルワリーから機材を借りてオリジナルビールを作っています。機材は現在製造待ち。機材が揃ったらまた記事を書きたいと思います。
Sakamichi Brewing is, as the name suggests, a brewery. Currently they have to rely on other breweries equipment to make beer, as a phantom brewery, but hopefully they will be able to brew their own beer sometime later this year. All the payments for the equipment have been made and they are being made as of writing this article. And I will try to cover that as well in a later article if possible.
左マシューさん、右ダニエルさん / To the left, Matthew, and on the right, Daniel.
他のブルワリーとコラボしてたのは全部無駄じゃないそうです。この2年間は他のバーやBrewpubの好みは勉強になりました。どこで何を売ってるのかもかなりいい知識となります。
That being said though, these two years they’ve been doing business has been quite the learning experience, they’ve gotten a much deeper insight into the industry and what different brew pubs and bars are looking for.
これから / Future Plans
「とにかく早く自分の機材を使って、ビールを作りたいです。それが今の一番楽しみなことです。」とマシューさん。
マシューさんはブラウンエールのようなモルトが効いてるビールが好き。ダニエルさんはスタウトみたいなダークなビールが好き。
「でも何でもいいよ、とりあえず色々試したいですね、特定のスタイルに限定されたくないです。 日本ではクラフトビールの経験者がまだ少ないので、やってみたいことがたくさんあります。」
“Getting to brew our own beer in the back when the equipment comes, that is the biggest thing at the moment”. When asked about what kinds of beers they like and what they’d like to brew themselves: Matthew is into dark beers and stouts, while Daniel likes malty beers, like a brown ale. But pretty much anything goes, we just wanna have fun with it. We don’t want to be confined into a specific style. Craft beer experienced people are still quite few in Japan, so there is much we want to try.
3月に2周年がちょうどおわりましたので、来年の周年についてまた書きたいと思います。
They’ve just celebrated their 2nd year anniversary this March.
And I might write another article when that time comes next year.
ポッドキャスト / Podcast
毎週金曜日二人は美味しいビールを飲みながらオーディオポッドキャストをやってます。飲んでいるビールを、ビールの醸造、中小企業の経営、またはビール業界のトレンドのある側面に結び付けようとして話します。
They have a podcast every Friday, where they sit down with a beer and try to link the beer they are drinking to some aspect of brewing, running a small business, or current trends in the beer industry.
ポッドキャストのリンクはこちら / The links can be found here:
Google Podcast
Apple Podcast
Spotify
★Information★
坂道ブルーイング / Sakamichi Brewing
〒190-0023
東京都立川市柴崎町2丁目-6-5 青木ビルディング 103
営業時間 – Service Hours
平日 / Weekdays 12:00-21:00
金/土/日 / friday-Sunday 12:00-22:00
祝日 / Holidays 12:00-22:00
フード持ち込みご自由 / Feel free to bring your own food/snacks.
Web: https://www.sakamichibrewing.com/
Facebook: SakamichiBrewing
Twitter: @sakamichi_beer
Instagram: @sakamichibrewing
※記事に掲載されている内容は取材当時の最新情報です。情報は取材先の都合で、予告なしに変更される場合がありますのでくれぐれも最新情報をご確認いただきますようお願い申し上げます。